Owoce i napoje dla pracowników i wspólników nie są ukrytym zyskiem
Spółka nie zapłaci estońskiego CIT od dochodu odpowiadającego wydatkom na owoce, kawę i herbatę udostępnione pracownikom i wspólnikom w przestrzeni jadalnej. Nie są to ukryte zyski ani wydatki niezwiązane z działalności gospodarczą.
Estoński CIT (ryczałt od przychodów spółek) to sposób opodatkowania, gdzie podatek odprowadza się do urzędu skarbowego dopiero w momencie wypłaty zysku ze spółki (dywidendy). Daje to możliwość swobodnego określenia momentu, w którym nastąpi opodatkowanie i pozwala przeznaczać pieniądze na cele związane z bieżącą działalnością firmy. Dodatkowo w momencie opodatkowania (wypłaty zysku) efektywna stawka podatku (na którą składają się podatek od zysku spółki i podatek od dywidendy płacony przez wspólnika) będzie niższa niż w przypadku klasycznego CIT. Zgodnie z art. 28m ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy o CIT opodatkowaniu ryczałtem podlega m.in. dochód z tytułu ukrytych zysków, a także dochód z tytułu wydatków niezwiązanych z działalnością gospodarczą.
I to właśnie kwalifikacja różnego rodzaju wydatków jako ukryte zyski najczęściej sprawia trudność podatnikom i staje się przedmiotem wniosków o interpretacje, kierowanych do dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej. Tak było w przypadku spółki z o.o., która od listopada ub.r. podlega opodatkowaniu na zasadach estońskiego CIT.
Prowiant udostępniany w czasie pracy
W ramach bieżącej działalności spółka ponosi różne wydatki, w tym m.in. wydatki na owoce, napoje, kawę i herbatę przekazane do swobodnego używania przez...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)